1800 REPLAS 

1800 737 527

TwitterFacebook

Werris Creek embracing recycled plastic

Werris Creek is a small town in New South Wales, located near Tamworth. The town is home to heritage listed Werris Creek Railway Station and full of rich history. Despite its ties to the past, the town has embraced the future, particularly the reprocessing of plastic waste, for quite some time now.

Picket fencing, playground edging and bollards have all been installed throughout the area. A picket fence installed years earlier is continuing to stand the test of time, proving its low-maintenance and longevity. Such a small town is making an incredible environmental difference, saving waste from landfill time and time again.

  

Traditional Look—Modern Solution

Kogarah City Council, NSW, wanted to replace an old picket fence at Merriman Reserve as the existing timber was deteriorating. They wanted the traditional look of a picket fence, but were frustrated by the high maintenance costs of timber.

Replas was able to match the style and colour of the old fence with recycled-plastic pickets which are very low maintenance and will never need painting. Damien Duggan, Parks Technical Officer at the council, said he found the installation process to be easy, adding that as a result of this experience, ‘Council would look at different products Replas produce to use in the future’.

Stars come out under lights

The new look Manly Cricket Oval was unveiled to the public last month, during a celebrity Twenty20 match. The ground has been completely overhauled, with the installation of four new light towers and a brand new Replas picket fence.

The 420 metre fence consists of 160 recycled plastic panels, supported by square bollards. These materials are ideal for this beachside application as they will not split, splinter or rot.

Not only is the Replas fencing a low maintenance option, it is also environmentally sustainable. The plastic used for this fence is equal to over 210,000 two-litre milk bottles, or nearly 430 cubic metres of landfill.

This project was made possible through the provision of grant funding to Manly Council from the New South Wales Department of Climate Change and the Environment. This new upgrade will ensure that the Manly Oval remains a popular venue for players and spectators alike.

‘We all know that Manly Oval is one of the best grounds in Sydney,’ said Mayor Jean Hay. ‘And now with the beautiful white picket fence surrounding it and these new lights shining from above, it simply looks spectacular.’